Novetats :

dilluns, 9 de febrer del 2015

Punts d'interès: Castell de Miralles

.Bon inici de setmana,

Avui us volem parlar del Castell de Miralles i/o Roca Miralles, us el trobareu els participants dels dos recorreguts, Trail al quilòmetre 19,5 i el de l’Express al quilòmetre 12.

Situades damunt del cim del turó acinglerat de la Roca de Miralles o Roca Pujolar, penya abrupta unida a la serra per un collet, en el punt de confluència entre els termes municipals de Vilajuïga, Llançà i el Port de la Selva.

Els vestigis conservats són minsos i es concentren a la part de ponent del replà superior del turó. Destaquen les restes d'una torre bastida amb pedres lligades amb morter, de la que només es conserva una mínima part del fonament i una banqueta de contenció. A mitjans del segle XX, damunt les restes, s'hi va construir un búnquer de formigó, mig soterrat i camuflat amb un folrat de pedres de la pròpia fortificació. A la part de llevant de la torre s'observa una feixa feta amb pedres i fang. També es distingeixen les restes de dos antics edificis, actualment coberts per un gran enderroc, bastits en pedra seca i amb algunes restes d'opus spicatum. Malgrat tot, sembla probable que aquestes restes no estiguin relacionades amb les funcions defensives del castell ni amb el propi edifici. També es documentaren rastres de ceràmica romana que fan pensar que hi havia un assentament anterior.

El castell de Miralles és una fortificació altmedieval, bastida segurament abans de la dominació sarraïna, que caigué en desús i va perdré la seva utilitat defensiva després del segle XI. A partir d'aquest moment sols es menciona com a topònim.

La fortalesa és documentada per primera vegada vers el 926, en una donació que Tassi i la seva muller feren al monestir de Sant Pere de Rodes. Vora el 974 es tornà a mencionar, juntament amb l'església de Sant Pere, en una altra donació del comte Gausfred d'Empúries-Roselló al cenobi mencionat.

Els rastres de ceràmica romana fan pensar que hi havia un assentament anterior. Igualment les restes d'opus spicatum en alguns paraments, indica que possiblement hi hagués una assentament visigòtic anterior.




 

Cap comentari :

Publica un comentari a l'entrada