Novetats :

dilluns, 9 de març de 2015

Punts d’interès II Cursa Muntanya de Vilajuïga “Entre Castells”

Des del Grup Excursionsita Capgirell Vilajuïga volem posar en valor el territori i donar ha conèixer als corredors els diferent indrets que s’aniran trobant durant els recorreguts de les dues curses, Trail (24km) i Express (16km). 

Per aquest motiu s’ha preparat aquest document amb els indrets que s’han cregut més interessant pel seu interès i valor històric.

Vilajuïga (0km).- Situat a la plana de l’Alt Empordà, el terme municipal de Vilajuïga, s’estén sota el contraforts nord-occidentals de la serra de Rodes, que vers tramuntana enllacen amb l’Albera. Amb una situació privilegiada que l’ha afavorit al llarg de la seva història i habitat des de l’antiguitat, conserva un grup molt, notable de sepulcres megalítics.
Recorregut Trail i ExpressCastell de Quermançó (1km).- Durant molts d’anys a l’edat mitjana, va ser una fortificació militar, que va contemplar les disputes entre diferents nobles. D’entrada aquest turó no va passar desapercebut pels primitius habitants de la comarca, tal i com demostren les restes arqueològiques trobades d’un poblat indígena, reses de ceràmica ibèriques i romanes demostren que aquesta roca fou habitada molt abans de la construcció del castell. Però és dins del context medieval on s’explica l’aparició de la fortalesa. 
Recorregut Trail i ExpressConjunt Megalitic de la Serra de Rodes (5-6km).- Aquest conjunt megalític de la Serra de Rodes datat entre el IV i II mil·leni a.C., presenta un grup molt notable de sepulcres megalítics. La seva proximitat i el fet que es trobin en un mateix paratge geogràfic, fa d'aquest indret una de les més singulars concentracions megalítiques de la comarca.
Recorregut Trail i ExpressMas Ventós (7,8km).- El Mas Ventós és un mas en ruïnes que es troba al terme municipal del Port de la Selva a la serra de Verdera a 461 metres d’alçada, no gaire lluny el monestir de Sant Pere de Rodes. D'origen antic, la major part de les restes correspon a la reconstrucció duta a terme durant el segle XIX pels ducs de Medinaceli, que n'eren propietaris d'ençà de la desamortització dels bens eclesiàstics, pel fet que abans la masia pertanyia al monestir de Sant Pere.
Recorregut TrailPalau-saverdera (10km).- Entre el 4000 i el 3000 aC. es van establir les primeres persones a Palau-savardera. Era una comunitat sedentària que va escollir un racó del Mas Isaac per construir el que avui es coneix com el Poblat Neolític.
Recorregut TrailCastell de Sant Salvador (12,5km).- El castell de Verdera és un castell roquer que apareix esmentat per primera vegada als documents conservats l'any 904, com a possessió dels comtes d'Empúries. Encara que això permet suposar que aquest castell ja existia almenys durant el segle IX, l'arqueologia demostra que sobre la carena de la Verdera hi havia hagut una fortificació des d'època remota.
Recorregut TrailSant Pere de Rodes (13,4km).- El monestir de Sant Pere de Roda (o de Rodes abusivament segons Joan Coromines) fou un monestir benedictí de l'antic comtat d'Empúries, dins els límits del bisbat de Girona, situat a l'actual terme municipal del Port de la Selva (Alt Empordà). En concret, es troba al sud-oest de la població del Port de la Selva, a la vessant de llevant de la muntanya de la Verdera, dins la serra de Rodes i prop de les ruïnes del poblat medieval de la Santa Creu de Rodes i del castell de Sant Salvador de Verdera.
Recorregut TrailLa Vall de la Santa Creu (15,5km).- El petit nucli de la Vall de Santa Creu es troba al sector nord-est del terme municipal de El Port de la Selva, ocupant el terreny del fons de la vall. Va ser municipi independent fins al 1787. Compta amb una quarantena de cases, la major part restaurades, organitzades en petits carrerons estrets i costeruts, a excepció del carrer principal que ens porta fins a la font, un espai amb arbres molt agradable.
Recorregut TrailCastell de Miralles (19km).- Situades damunt del cim del turó acinglerat de la Roca de Miralles o Roca Pujolar, penya abrupta unida a la serra per un collet, en el punt de confluència entre els termes municipals de Vilajuïga, Llançà i el Port de la Selva. 
Recorregut Trail i Express


Corral de Montperdut (22,5km).- El corral de Montperdut és una peça notable d'arquitectura popular que, dissortadament, es troba en un estat de ruïna progressiva. Els habitants del mas Montperdut, que fa més de trenta anys que hi són, tot primer com a masovers i ara propietaris, encara havien tancat bestiar al corral; ells són qui han enretirat i acabat de llevar les restes de la teulada.
Recorrregut Trail i Express

Cap comentari :

Publica un comentari a l'entrada